sunnuntai 21. syyskuuta 2014

Helppo rimpsuhame


Onko ihmissuhteet solmussa, masentaako alkava pimeä vuodenaika ja onko kahvikin taas loppu? Jos mieli on maassa, on aika kaivaa saumuri esille! Saumurilla ajelussa on tekemisen ja tuhoamisen meininkiä: ilma on sakeanaan pölyä ja kangasilppua, kun leikkuuterä haukkoo kangasta. Mitä yksinkertaisempi ohje ja mitä kovempaan laukkaan saumuria kiihdyttää, sitä korkeammalle mieliala nousee.


Nyt ollaan yksinkertaisuuden ytimessä! Seuraa helpoista helpoimman rimpsuhameen ohje. Kaavoja ei tarvita. Ompelussa käytetään hyväksi saumuria, mutta ilman saumuriakin pärjää, kun huolittelee reunat siksakilla. Siksakki tai saumurin ommel jää rimpsujen reunaan näkyviin.


Tarvitset puuvillakangasta ja pätkän sentin levyistä kuminauhaa. Kangas saisi olla sen verran ohutta, että rypyttyy luontevasti. Itse käytin suunnilleen lakanan paksuista peruspuuvillaa. Hameen voi ommella yhdestä tai useammasta kankaasta. Tässä ompelemassani hameessa on neljää eri kangasta, kaikki Eurokankaasta.

Tässä mitat noin 110cm pituisen neidon hameeseen. (Alla on ohjeet, joilla voit laskea muiden kokojen kaavat.) Hameen valmis korkeus on noin 38cm. Kappaleita on yhteensä viisi. Helma, vyötärökaitale ja kolme rimpsua. Vyötärökaitaleen ja helmakappaleen leveys noin 85cm. Helmakappaleen korkeus noin 35cm ja vyötärökaitaleen korkeus 5cm. Rimpsujen leveys noin 130cm, ylin rimpsu on korkeudeltaan 13cm, kaksi alempaa on korkeudeltaan 15cm. Kaikki mitat sisältävät noin 1cm saumanvarat. Kangasmenekki tähän kokoon on noin 90cm.

1. Ompele iso helmakappale renkaaksi. Huolittele reunat saumurilla. Tee rimpsuille ja vyötärökaitaleelle sama.
2. Ompele rimpsuihin rypytyslanka, ja rypytä ne. Ompele rimpsut kiinni helmakappaleeseen. Ylin rimpsu ommellaan yläreunan kanssa samaan tasoon, ja alemmat niin, että ommelsauma jää ylemman rimpsun alle piiloon ja rimpsut ovat 3cm päällekkäin. Toisen rimpsun yläreuna on siis 10cm yläreunasta alaspäin ja kolmas rimpsu mitattuna 22cm yläreunasta alaspäin. Rimpsujen näkyviin jäävä korkeus on noin 12cm. (Omassa hameessani keskimmäinen rimpsu on hieman toisia korkeampi, mutta onneksi sitä ei päällä niin huomaa.)

ylimmän rimpsun ompelu

kurkistus rimpsujen väliin
3. Ompele vyötärökaitale hameeseen niin, että kuminauhalle jää pujotusaukko. Pujota kuminauha.
4. Valmis!

Tässä vielä ohjeet hameen kappaleiden laskemiseen, jos haluat jonkun muun kokoisen hameen:
1. Mittaa hameen saajan vyötärönympärys. Mittaa myös hameen korkeus, eli vyötäröltä suunnilleen polven paikkeille.
2. Lasketaan isoimman kappaleen, eli hameosan mitat. Leveys on vyötärönympärys x 1,5. Tämän kappaleen korkeus on tuo hameen korkeusmitta, josta miinustetaan noin 5cm.
3. Rimpsujen leveys saadaan kertomalla tuon ison kappaleen leveys x 1,5. Ylimmän rimpsun korkeus on hameen korkeus jaettuna kolmella +1cm. Kaksi alempaa rimpsua on hameen korkeus jaettuna kolmella +3cm, jotta rimpsut menevät hieman päällekkäin.
4. Vyötärökaitaleen leveys on sama, kun ison helmakappaleen leveys, ja korkeus on noin 5cm. Tällöin sisälle mahtuu sentin levyinen kuminauha.

16 kommenttia:

 1. Tällaiseen tyyliin minäkin olen hamosia surautellut :). Ohjeesta on varmasti hyötyä monelle! Onpa kiva yhdistelmä muuten nämä mustavalkoiset ja vaaleanpunertava kangas :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Krista! Vähän aikaa kaupassa ostoksilla mietin, että miten raita, pilkku ja siksakki käyvät yhteen, mutta kyllähän ne tuossa toimii. Hauskahan näitä rimpsuhameita on saumurilla ajella kun alkuun pääsee :)

   Poista
 2. Tosi kiva hame! Tänään just rullapäärmäsin kaitaleita ja mietin miten ne sitten kokoan. Tulenpas täältä sitten katsomaan, kun alan kokoamaan :)

  VastaaPoista
 3. Ihana yhdistelmä kankaissa, ja sievä hamonen! Ihana kun on ihmisiä, jotka jaksavat ohjeita kirjoittaa. Niitä monet tarvitsevat :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Hanna Mi! Oon just semmonen ihminen, joka kurkistelee hameen alle, ja vaatteen nurjalle puolelle ja miettii, miten ne on tehty. Tämä on niin yksinkertainen hame, että ohjeen kirjoittaminen ylös olikin sitten helppoa!

   Poista
 4. Vastaukset
  1. Ompelun iloa :) Itse ainakin nautiskelin vasta huolletun saumurin ja hameen ompelun äärellä :D

   Poista
 5. Ihana hamonen, hauska yhdistelmä värejä ja kuvioita!

  VastaaPoista
 6. Mun saumurissa on vikaa ja sekös vasta kiukuttaa! ;) Hame on ihana, kivat kangasyhdistelmät. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Manda! Koneet osaa joskus olla tosi kinkkisiä, varsinkin saumurit tuntuu käyvän vähän tuulella. Omaani auttoi huolto ja nyt se hyrrää kuin kissa :)

   Poista
 7. voi mikä ihanuus ja kiitos ohjeesta, ihan PAKKO kokeilla :D ja ihana oisi se saumuri..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saumuri on kyllä loistava apu ompelussa! Ompelukonekin onneksi taipuu moneen, joten tämänkin hameen voi ommella ilman saumuria :)

   Poista