maanantai 12. toukokuuta 2014

Kimonohihainen jakku raakasilkistä

Miksi aikuisen vaatetta ei voisi tehdä ihan ompelemalla vain suoraa saumaa? Miksi pitää aina olla muotolaskoksia, kaaria, muotoja ja sovituksia sovitusten perään? Minuun iski suoran sauman kaipuu. Päätin unohtaa kaavat ja kaaret ja ommella itselleni jakun suorista kappaleista. Ohjeen löysin täältä, Maria Halkilahden blogista.

Kainaloneliö
Jakun kaikki kappaleet ovat nelikulmaisia, kainaloon tulee nelikulmainen pikkulappu. Noudatin hyvin pitkälle ohjetta, mutta koska minulla oli kangasta vain 92cm x 150cm pala, sain miettiä pari kertaa, ennenkuin kappaleet hahmottuivat kankaalle. Hihat jäivät vähän lyhyemmiksi tässä minun jakussani ja kaikki kangas tuli käytettyä viimeistä palasta myöten.


Kankaaksi valikoin raakasilkin. Pala on joskus muinoin ollut näyteikkunassa ja haalistunut voimakkaasti.
Silkki on arvostettu ja kallis juhlakangas, mutta yhtä hyvin siitä voi ommella arkivaatetta. Raakasilkistä puuttuu kova kiilto, se ei ole liian juhlava, vaan kangas muistuttaa ulkonäöltään pellavaa. Vesipestävän silkin huolto ei sinäänsä ole kovin vaikeaa, mutta kangas tulisi pestä vain silkin pesuun tarkoitetuilla tuotteilla, kuten marseillle-saippualla. Kaikki silkki ei ole vesipestävää, joten ennen kankaan leikkaamista kastelin vielä kankaan testatakseni sen käyttäytymistä vedessä. Kangas palasi kylvystä ilman vaurioita, joten lähdin innolla ompelemaan.

Kaulus
Ohje oli hyvä ja vaate valmistui nopeasti. Ensimmäisellä kerralla kainaloneliötä ommellessa meinasi syntyä vaan suuri ruttukasa, mutta toisella kerralla neliö onnistui loistavasti. Lopputuloksena oli rento, väljä ja päällä mukava vaate.
Tasona lattialla


4 kommenttia: