keskiviikko 15. heinäkuuta 2015

Rimpsumekon kaava

Ruusuista, rimpsuista ja rypytyksestä, niistä kaikista tämä mekko on tehty. Ja tässä siihen itse kehittelemäni kaava! Kaava on yksinkertainen, ainoa kappale, jossa tarvitaan hieman muotoa, on ylimmäinen kaistale. Kaava tehdään lapsen omilla mitoilla, se käy lapselle, jonka rinnanympärys ja vyötärönympärys ovat suunnilleen saman levyisiä, koska mekon ylin kaistale on tehty yhdestä kappaleesta, eikä sivusaumoja ole.

mekko edestä
työn alla
Kaavan piirtäminen:
1. Mittaa lapsen rinnanympärys ja pituus.
2. Mekon pituus on lapsen pituus kerrottuna 0,66 (jos lapsen pituus on 120cm, mekon pituus on 120cm kertaa 0,66 = noin 80cm).
3. Mekossa on neljä yhtä korkeaa kappaletta, joten kappaleiden korkeus on mekon pituus/4 (jos mekon       pituus on 80cm, kappaleen korkeus on 20cm).
4. Ylimmäisen kappaleen piirtämistä varten katso piirros:

mekon ylimmän kappaleen kaava
-Ylimmäisessä kappaleessa koko kappaleen leveys (sekä etu-että takakappaletta käsitellään nyt yhtenä) on rinnanympärys + 10% rinnanympäryksestä. Eli jos rinnanympärys on 60cm, koko ylimmäisen kappaleen leveys on 66cm.
- x on 10% rinnanympäryksestä. Jos rinnanympärys on 60cm, x on 6cm.
-Etukappaleen leveys on puolet rinnanympäryksestä, ilman lisäyksiä (eli jos rinnanympärys on 60cm, etukappaleen leveys on 30cm). Takakappaleiden leveys on siis vähän suurempi, kuin etukappaleen leveys, mutta väljyys jakautuu kyllä tasaisesti.
5. Rimpsut on rypytetty kaksinkertaisella rypytyssuhteella. Eli jos ylimmän kappaleen leveys on 66cm, seuraavan leveys on 66 kertaa 2 = 132cm, seuraavan leveys on 132 kertaa 2 = 264cm jne.

rimpsumekko takaa
Mekkoon tarvitset ohutta puuvillakangasta (kankaan määrä riippuu lapsen koosta, mutta 120cm pitkälle tytölle kankaan menekki on noin 2m), vetoketjun ja tukikangasta. Vetoketju tulee keskelle taakse ja tukikangas ylimmäisen kappaleen yläreunan ja vetoketjun vierustan tukemiseen. Vetoketjun pituus saisi olla hieman enemmän, kuin kappaleiden korkeus.

Ylin kappale on ommeltu kaksinkertaisena, eli vuoritettu samalla kankaalla. Etukappaleelle tulevat olkaimet ovat reilusti takakappaleelle tulevia olkaimia pidemmät, jotta rusetit jäävät takakappaleelle. Olkaimien pituus riippuu lapsen koosta, niiden pituus etukappaleella tekemässäni mekossa on 45cm, takana 22cm, leveys on 1,5cm. Mekko toimii hyvin ilman vyötäkin, mutta vyön ja vyölenkit voi vielä lisätä mekkoon.

Pari sanaa työjärjestyksestä, ja vielä lopuksi vinkkejä ompeluun:
-Ompele ensin olkaimet. Olkaimet ommellaan ylimmäisen kappaleen vuorin ja päällikankaan väliin. Rimpsuhelmaa ja ylimmäistä kappaletta kannattaa käsitellä erikseen. Kun helma ja ylin kappale on ommeltu mahdollisimman pitkälle, ompele vyötärön yhdyssauma ja viimeiseksi vielä vetoketju. Tikkauksia voi lisätä vetoketjun viereen ja ylimmäisen kappaleen yläreunaan.
- Mekon aikaa vievin osuus on helma rypytyksineen. Jos olet optimisti ja luotat, ettei rypytyslanka katkea, käytä vaan yhtä rypytyslankaa kahden sijasta. Säästyy hieman aikaa.

Ai niin! Hurjasti kiinnostaa, että jos joku rohkenee kokeilemaan kaavaa, että onnistuiko kaavan piirtäminen näillä ohjeilla! (Itsehän kuvittelen, että ohjeet ovat hyvinkin selkeät...).

7 kommenttia:

  1. Hienon kaavan ja ohjeet olet tehnyt, niistä on varmasti monelle iloa!

    VastaaPoista
  2. Ihana!!! Mä mekkohulluna haluisin tytön jolle tälläsiä sais väsäillä. Kauniit kuvat, ja kangas.

    VastaaPoista
  3. Kiitos! Harmi, että ilmat ovat olleet niin kylmiä, ettei mekkoa ole päässyt juurikaan käyttämään...

    VastaaPoista