keskiviikko 30. huhtikuuta 2014

Tekstiilikaksoset


Kaikki suomalaiset vauvathan näyttävät epämääräisesti toistensa klooneilta, kiitos tuon suomalaisen hienon innovaation, äitiyspakkauksen. Vaunuissa kellii joka vuosi samanlaisiin harmaisiin haalareihin pukeutuneita pieniä hylkeenpoikasia. Yksilöllisyys on vauva-aikana hyvin epämääräinen käsite.


Mikäpä sen suloisempaa, kun yksi vauva? No tietenkin kaksi vauvaa. Pienet kaksoset herättävät aina huomiota, missä vaan liikkuvat. Pukeako kaksoset toistensa klooneiksi vai ei, siinäpä pulma.

 
Samanlaisiin vaatteisiin pukeminen helpottaa arkea. Vaatteiden ostaminen kaupasta käy nopeammin, kun voi napata kaupasta saman vaatteen molemmille lapsille. Ja lapset ovat varmaan tyytyväisiä, kun heitä kohdellaan tasapuolisesti. Samanlainen vaatetus ei anna aiheutta sisarkateuteen, kumpikaan ei saanut parempaa, kuin toinen.

Odotusaikana pohdin tätä vaate asiaa, ja päädyin siihen, että meidän vauvat eivät tule pitämään samanlaisia vaatteita. Sinänsä jalo periaate, jonka pitäisi auttaa lapsia itseään muodostamaan erilliset identiteetit. Kaksosuus tulee varmasti olemaan osa lasten minäkuvaa aina, mutta kaksoslasten ongelmana ja rikkautena on se toinen kaksonen. Aina on joku, johon verrata, niin hyvässä kun pahassa. Kaksoset nähdään helposti saman tiimiin jäseninä, ja vaarana on, että heitä kohdellaan yksikkönä, ei kahtena erillisenä ihmisenä. Ajatellaan, että he ovat samankaltaisia luonteeltaan ja tavoiltaan. Vaatetuksella on tässä suuri rooli. Sillä voi joko lisätä tai vähentää sisarusten ulkoista samankaltaisuutta.


Sain tehtyä yhden liskotakin, ja ajauduin taisteluun itseni kanssa, kun tiesin, että liskokangasta on minulla myös oranssina. Samalla kaavalla siitä saisi sarjassa tehtyä kaksi takkia melkein samalla vaivalla, kuin yhdenkin. Käytännössä olin jo joutunut luovuttamaan, koska jo ensimmäisinä rotinalahjoina tuli kaksi kappaletta samaa vaatetta, vain eri väreissä. Heitin siis periaatteet romukoppaan, ja ryhdyin ompelemaan siskollekin liskotakkia, nyt vaan oranssista kankaasta.

Sainpas ainakin uusittua periaatteita. Niin kauan, kun lapset eivät itse aseta vaatetukselleen ehtoja, saavat vanhemmat päättää, mitä puetaan päälle. Sitä paitsi onhan ne lapsukaiset suloisia, kun ne painelee pihalla samannäköisissä vaatteissa. Kasvettuaan meidän kaksoset tuskin haluavat pukeutua samanlaisiin vaatteisiin, niin erilaisia he ovat keskenään. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti