tiistai 17. kesäkuuta 2014

Helppo hellepaita

Tänään satoi räntää ja rakeita, suomalainen kesä näyttää parhaat puolensa. Helteitä odotellessa voi ommella uuden kesäpaidan.

Ympyrä, kaksi ommelta ja pääntie, niistä on tämä helppo hellepaita tehty. Helppotekoiset, muutaman ompeleen vaatteet ovat viime aikoina kiinnostaneet minua. Päätin tehdä oman version. Materiaaliksi valitsin joustavan pitsin, joka löytyi Eurokankaasta. Tein paidasta myös tutoriaalin.Jos haluat tehdä nopean surautuksen, valitse materiaaliksi vaikkapa joustava pitsi. Monien joustavien pitsien reuna ei rispaannu, joten reunaa ei tarvitse välttämättä huolitella. Jos valmistat paidan rispaantuvasta kankaasta, kuten puuvilla trikoosta, on reunan huolittelu paikallaan. Pääntie kannattaa kaikista materiaaleista tehtynä huolitella vinonauhalla tai alavaralla, koska se venyy muuten käytössä.


pääntie

Tällä ohjeella paita ulottuu vähän vyötärön alapuolelle. Jos haluat pidemmän paidan tee suurempi ympyrä. Jos ympyrää suurentaa, myös hihat pitenevät.

Paitaan tarvitaan 1 metri kangasta (kankaan leveys vähintään 1m) ja noin 70cm vinonauhaa.

1.       Leikkaa kankaasta ympyrä, jonka halkaisija on 1 metri.
2.       Leikkaa pääntie keskelle ympyrää. Pääntien leveys on noin 25cm. Kaarra pääntietä loivasti alaspäin 2cm takakappaleelta ja 4cm etukappaleelta. Katso kuva 1.

3.       Huolittele pääntie vinonauhalla.
4.       Ompele joustavalla ompeleella kaksi ommelta sivusaumoiksi. Ompeleiden paikat voit mitata jostain omasta trikoopaidasta (ompeleiden välinen matka= trikoopaidan leveys). Toinen vaihtoehto on mitata oma rinnanympärys, jakaa se kahdella ja vähentää tästä tuloksesta 2-5cm. Minun paidassani sivuompeleiden välinen matka on noin 45cm. Sopiva pituus ompeleille on noin 20cm. Katso kuva 2.

(Jos kangas on purkautuvaa, huolittele siksakilla pyöreä reuna ennen sivuompeleiden ompelua. Käännä reuna noin 1cm päästä ja tikkaa oikealta puolelta. Älä venytä reunaa ommellessa.)

Ohjetta voi käyttää myös muille, kuin joustaville materiaaleille. Silloin kahden ompeleen leveys täytyy olla suurempi. Sopivia materiaaleja on ohut puuvilla, sifonki, ohut pellava tai laskeutuva viskoosi.
 
Onnistuiko ompelus vai tuliko sutta ja sekundaa? Olivatko ohjeet riittävät? Jos päälläsi on tällä mallilla tehty vaate, otan mielellään palautetta ja kommentteja vastaan!

5 kommenttia:

 1. Onpa hauskan näköinen paita. Ohjekin vaikuttaa niin selkeältä, että tätä täytynee kokeilla. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Jos kokeilet ohjetta, niin kerro, miten paita onnistui!

   Poista
 2. Kivan oloinen paita, turkoosista väristä tykkään! Ja ohje tosiaan tuntuu ihan selkeältä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Arvoin väriä kangaskaupassa ja päädyin pitkän mietinnän jälkeen viileään turkoosiin.

   Poista
 3. Kätevä malli ja ohje vaikuttaa erittäin selkeältä. Tosi hyvännäköinen kesäpaita !

  VastaaPoista